Σίγουρα κάποια στιγμή στην ζωή σας θα έχετε παίξει το παιχνίδι κορώνα ή γράμματα, εκτοξεύοντας ένα νόμισμα στον αέρα και περιμένοντας με ανυπομονησία να πέσει στο έδαφος ώστε να δείτε αν η πλευρά που διαλέξατε έχει κερδίσει. Επίσης, σίγουρα θα έχετε ακούσει την έκφραση «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» αναφερόμενοι σε ένα ζήτημα που έχει διττή σημασία.
Αναλογιζόμενος τα παραπάνω δεν μπορούσα παρά να μην τα θέσω σε αντιπαραβολή με αυτά που συμβαίνουν στον Κλάδο των Εκθέσεων καθώς θεωρώ πως υπάρχει μία συσχέτιση.
Μην έχοντας την δυνατότητα να απαντήσω σε Ερωτήματα όπως Tι θα γίνει με τις εκθέσεις? Πως θα λειτουργούν πλέον? Τι θα γίνεται με τα OnLine events που ξεφυτρώνουν παντού? αποφάσισα να κάνω μερικά βήματα προς τα πίσω και να προσπαθήσω να δω την μεγάλη εικόνα.
Τι θα γίνει τελικά?
Σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, έχουμε όμως πλέον, κάποια βασικά δεδομένα.
- Γνωρίζουμε ότι ο Κλάδος των Εκθέσεων προσφέρει μία πολύ σημαντική εμπειρία που όμως δεν έχει αλλάξει στην βασική της μορφή εδώ και αρκετές δεκαετίες.
- Γνωρίζουμε έμπρακτα και με νούμερα, την επίδραση που έχει ο κλάδος μας στην παγκόσμια οικονομία.
- Γνωρίζουμε πως και οι ίδιοι οι εν δυνάμει εκθέτες αναγνωρίζουν το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των εταιρειών τους σε μία έκθεση και την χρειάζονται.
Τέλος, γνωρίζουμε έμπρακτα πια, πως και οι εκθέσεις, όπως και τα νομίσματα , έχουν δύο όψεις. (physical/online , κορώνα/γράμματα)
Περί των online εκθέσεων.
Για να θεωρηθεί ένα event επιτυχημένο – είτε physical είτε online – σίγουρα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις.
Η πιο σημαντική προϋπόθεση?
Tο κοινό που θα προσελκύσουν για να επισκεφθεί τον εκθέτη. Κοινώς, οι αγοραστές.
Μεγάλα events όπως λόγου χάρην η Anuga, η Sial, η PLMA και η δική μας η Food Expo στον κλάδο των Τροφίμων και το Ποτών, η Mobile World Congress στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας έχουν τεράστια βάση δεδομένων και εμπειρία οργάνωσης.
Αν επιθυμούσαν να δημιουργήσουν μία online έκθεση θα πληρούσαν και με το παραπάνω τις βασικές προϋποθέσεις για μία επιτυχημένη οργάνωση, προσφέροντας μία αξιόλογη εμπειρία και από την πλευρά του εκθέτη αλλά και από την πλευρά του αγοραστή.
Ποια Είναι η λύση?
Χρειάζεται μόνο κριτική σκέψη.
Η πιο ασφαλής επένδυση βάσει λογικής είναι ότι για να πετύχετε καλύτερο R.O.I. πρέπει να υποστηρίξετε μεγάλα brands εκθέσεων.
Στον κλάδο των τροφίμων που δραστηριοποιούμαστε, μεγάλα brands εκθέσεων προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην επένδυσή σας. (Π.χ. Anuga, Sial, PLMA, Gulfood, SEG, Food Expo, Alimentaria). Οπότε μία δική τους online ενέργεια θα είχε και το μεγαλύτερο νόημα.
Πολύ μικρά και νέα brands online εκθέσεων, που υπόσχονται πολλά, μήπως αποτελούν επισφαλείς επενδύσεις?
Το μέλλον των Εκθέσεων.
Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως η εκθεσιακή εμπειρία που προσφέρει μία physical έκθεση δεν έχει υποκατάστατο, ειδικά σε κλάδους που οι αισθήσεις της αφής, της γεύσης και της οσμής παίζουν σημαντικότατο ρόλο, όπως ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών.
Επίσης, φαίνεται πως οι online εκθέσεις – αν και υπάρχουν εδώ και καιρό – ήρθαν για να μείνουν. Με ποιο τρόπο?
Οι μεγάλοι οργανωτές τις αντιλαμβάνονται σαν συμπληρωματικό προϊόν. Σκεφτείτε έναν Πλανήτη και τον Δορυφόρο του, όπου πλανήτης η physical μορφή της έκθεσης και όπου Δορυφόρος η online εκδοχή της.
Ίσως η συμπληρωματική προσθήκη των online εκθέσεων σε physical events αποτελεί την λύση για την εξέλιξη του Κλάδου μας.
Μήπως με αυτό τον τρόπο η εμπειρία του εκθέτη και του αγοραστή είναι πιο ολοκληρωμένη?
Μήπως με αυτόν τον τρόπο ο κλάδος των εκθέσεων εξελιχθεί?
Μήπως έτσι δεν χρειάζεται να επιλέξουμε κορώνα ή γράμματα?
Θα το δείξει μόνο το μέλλον. Μέχρι τότε θα πρέπει να εστιάζουμε στην μεγάλη εικόνα.
Βασίλης Α. Πίγκος
Διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Promo Solution Ε.Π.Ε.