Τα καταναλωτικά πρότυπα και οι αγοραστικές συνήθειες, όσον αφορά τη βιομηχανία των τροφίμων, αλλάζουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Οι πολλές ώρες εκτός σπιτιού, η ανάγκη των καταναλωτών για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και η επιθυμία τους για δοκιμή νέων προτάσεων, αναγκάζουν όλες τις εταιρείες τροφίμων να επανεξετάζουν διαρκώς το προϊοντικό τους portfolio.
Ο κλάδος που δέχεται σημαντικές αλλαγές είναι αυτός των ζαχαρωδών προϊόντων και των σνακς, με τους καταναλωτές να αναζητούν συνεχώς πιο υγιεινές και υψηλότερης διατροφικής αξίας επιλογές. Νέες γεύσεις, υγιεινές εναλλακτικές, πρακτικές συσκευασίες και βιωσιμότητα είναι μόνο μερικές από τις τάσεις που αλλάζουν τον κλάδο, αποτελώντας πρόκληση για όλες τις εταιρείες.
Στο παρόν ενημερωτικό δελτίο, θα αναφερθούμε εκτενώς στις 10 τάσεις που αναμένεται να διαμορφώσουν τη ζήτηση των ζαχαρώδών προϊόντων και των σνακς παγκοσμίως, ξεκινώντας από την τρέχουσα χρονιά. Οι τάσεις αυτές αποτελούν τα αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήθηκε από την εταιρεία Innova Market Insights και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Δ.Ε. ISM 2019.
Η Promo Solution βρέθηκε εκεί και κατέγραψε τις παρακάτω τάσεις, για την καλύτερη ενημέρωση όλων των εταιρειών του κλάδου και ειδικότερα για όσες ξεκινούν τώρα την εξαγωγική τους δραστηριότητα.
Νέες γευστικές εμπειρίες.
Η σημαντικότερη τάση για τη χρονιά που διανύουμε, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η διάθεση των καταναλωτών να έρθουν σε επαφή με νέες γευστικές εμπειρίες. Ιδιαιτέρως η γενιά των millennials (18-36) είναι αυτή που έχει και τη μεγαλύτερη επιθυμία να ανακαλύψει νέες γεύσεις και να πειραματιστεί με πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς. Το παράδειγμα μάλιστα γνωστού brand σοκολάτας, που λάνσαρε μια πρωτότυπη γεύση τις τελευταίες ημέρες, είναι χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης που περιγράφουμε.
Τα φρούτα και τα λαχανικά στο επίκεντρο.
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι βασικό μέρος της διατροφής μας, κάτι το οποίο έχει αντιληφθεί η πλειοψηφία των καταναλωτών παγκοσμίως, επιζητώντας συνδυασμούς τροφίμων που να βασίζονται περισσότερο στα φρούτα και τα λαχανικά. Ειδικότερα κινήματα όπως της χορτοφαγίας (vegetarianism) ή του βιγανισμού (veganism), κινούν περισσότερο την παγκόσμια αγορά προς αυτή την κατέυθυνση. Ηδη μάλιστα πολλές εταιρείες το έχουν αντιληφθεί αυτό, διευρύνοντας την προϊοντική τους γκάμα και προσφέροντας περισσότερες “φυτικές” επιλογές.
Λειτουργικά τρόφιμα & υποκατάστατα.
Το τμήμα της αγοράς που επιθυμεί τα αγαπημένα του τρόφιμα, φτιαγμένα με διαφορετικές α’ ύλες ή με πιο λειτουργική προσέγγιση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Η δυσανεξία σε ουσίες όπως η λακτόζή ή η γλουτένη δεν μπορούν να σταθούν πλέον εμπόδιο σε κανέναν ο οποίος επιθμεί να απολαύσει τα αγαπημένα του γλυκά & σνακς. Παράλληλα αυξάνεται το τμήμα της αγοράς που επιθυμεί λειτουργικά προϊόντα, όπως αυτά που μπορούν να του ρυθμίζουν τη χοληστερίνη, ή προϊόντα που είναι πλουσιότερα σε πρωτεϊνη (high protein), χωρίς ζάχαρη (no-sugar), με προσθήκη στέβια κ.α.
“Πράσινη” προσέγγιση-βιωσιμότητα.
Εταιρική κοινωνική ευθύνη και πράσινη επιχειρηματικότητα είναι ένοιες ταυτόσημες πλέον, δημιουργώντας έτσι μια από τις σημαντικότερες τάσεις παγκοσμίως στο χώρο της βιομηχανίας των τροφίμων. Το οικολογικό κίνημα και οι ανησυχίες για την προστασία του περιβάλλοντος χρόνο με το χρόνο γιγαντώνονται, κάτι που δημιουργεί την απαίτηση για βιωσιμότητα και περισσότερο οικολογική προσέγγιση σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Για παράδειγμα, είναι απαίτηση πλέον από όλους τους καταναλωτές παγκοσμίως τα αγαπημένα τους brands να χρησιμοποιούν συσκευασίες φτιαγμένες από οικολογικά, ανακύκλωσιμα ή βιοδιασπώμενα υλικά, που δεν προκαλούν μόλυνση του περιβάλλοντος.
Τα σνάκς ως βασικό μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Το σύγχρονο life-style και οι πολλές ώρες εργασίας οδηγούν πολλούς ανθρώπους να αντικαθιστούν πολλά από τα καθημερινά τους γεύματα με σνακς. Η παγκόσμια αγορά μεταβαίνει σιγά σιγά στην εποχή του “snackification”, όπου όλες οι εταιρείες θα προσφέρουν “έξυπνες” και πρακτικές συσκευασίες, τις οποίες ο καθένας θα μπορεί να έχει ανα πάσα στιγμή μαζί του, αντικαθιστώντας ένα βασικό γεύμα.
Προσωποποιημένα προϊόντα.
Η τεχνολογική εξέλιξη και η απεριόριστη σχεδόν ποικιλία επιλογών, έχουν επιτρέψει στους καταναλωτές να επιθυμούν προϊόντα που να είναι σχεδιασμένα για τον καθένα ξεχωριστά, με βάση τα γούστα του, τις ανάγκες του και τη διατροφή του. Η κάθε εταιρεία κατά συνέπεια θα πρέπει να αναπτύξει προϊόντα που θα δίνουν στον καθένα την αίσθηση της μοναδικότητας και του ελέγχου. Παράλληλα η ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών για το κινητό, δίνουν στον καθένα τη δυνατότητα να ελέγχει τις θερμίδες που καταναλώνει καθημερινά και να διαμορφώνει το δικό του προσωπικό διαιτολόγιο, βάσει των διατροφικών του αναγκών.
Οι φυτικές ίνες στο επίκεντρο.
Απαραίτητο συσταστικό μιας υγιεινής διατροφής είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν πολλαπλές ωφέλειες για τον οργανισμό. Ειδικότερα, καθώς αυξάνεται το κομμάτι του πληθυσμού που εντάσσει την άσκηση και την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά του, αυξάνεται και η ζήτηση για προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες. Μάλιστα η ζήτηση για φυτικές ίνες είναι τόσο μεγάλη, που γνωστές εταιρείες αναψυκτικών και γαλακτομικών έχουν ήδη προχωρήσει στην κυκλοφορία προϊόντων με προσθήκη φυτικών ινών.
Η επίδραση των σνάκς στην ψυχολογία μας.
Για την πλειοψηφία των καταναλωτών, πέρα από την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών, το φαγητό και ιδιαιτέρως τα γλυκά & τα σνάκς, έχουν την ίδια σημασία και για τον ψυχολογικό τομέα. Ο καθένας έχει ανάγκη μέσα στη μέρα να απολαύσει το αγαπημένο του γλυκό ή σνακ, ώστε να νιώσει χαρά και ικανοποίηση, όντας όμως απαλλαγμένος από τις ενοχές των περιττών θερμίδων. Το φαγητό άλλωστε πρέπει να είναι απόλαυση χωρίς ενοχές, κάτι που πρέπει να αποτελέσει νοοτροπία όλων των εταιρειών τροφίμων.
Το πλεονέκτημα των μικρότερων brands.
Σύμφωνα με τα ευρύματα της έρευνας, οι μικρότερου μεγέθους εταιρείες διεκδικούν με αξιώσεις το μερίδιο της αγοράς που τους ανήκει από τους “μεγάλους” παίκτες. Στις Η.Π.Α. και στη Μεγ. Βρετανία, 2 στους 5 καταναλωτές θα προτιμήσουν αγοράσουν προϊόν ενός μικρότερου, τοπικού brand, θεωρώντας ότι θα έχει υψηλότερη ποιότητα και ότι θα «κρύβει» μια πιο προσωπική, ιδιαίτερη ιστορία. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές μεγάλες εταιρείες παγκοσμιως να ανασχεδιάσουν την προϊόντική τους στρατηγική, υιοθετώντας την οπτική των μικρότερων εταιρείων. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνουμε από τα ευρήματα της έρευνας ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή, ο καθένας θέλει ένα προϊόν που να έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και το δικό του μοναδικό χαρακτήρα.
Ο ρόλος της τεχνολογίας & των digital media.
Τα social media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, κάτι το οποίο οι εταιρείες πρέπει να εκμεταλλευτούν δίνοντας το βήμα στους πελάτες τους, ώστε να γίνουν νέοι πρεσβευτές της μάρκας και συν-δημιουργοί νέων προϊόντων. Παράλληλα η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας για τις εταιρείες, καθώς οι καταναλωτές εμπιστεύονται περισσότερο brands τα οποία στηρίζονται στη διαφάνεια και δεν κινούνται σε «θολά νερά». Τέλος η χρήση νέων τεχνολογιών (π.χ. blockchain) επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο στον κύκλο ζωής των προϊόντων, ξεκινώντας από την παραγωγή και φτάνοντας μέχρι και το τελικό πελάτη.